Profesyonel İlaçlama Hijyen ve Temizlik Hizmetleri

Böcek varsa çare BOCEKVAR!
  • BocekVar Çağrı Merkezi
Ülkemizdeki fare türleri hangileridir ve şekli nasıldır?

Ülkemizdeki Fare Türleri Hangileridir?

Kemirgen ailesinin en zeki canlıları olan farelerin bilinen 20 türü vardır.Ülkemizde en yaygın olan türleri ise ev faresi, lağım faresi (sıçan), çatı faresi, tarla faresi, hamster türü faredir.Bazıları çok sevimli görünürken, bazılarının görüntüsü ürkütücü ve sevimsizdir.Bazı türlerinde kese bulunurken, bazı türleride ortalama 50 cm. kadar yükseğe sıçrayabilmektedir.Dışkılarının rengi ve boyutları da türlerine göre değişmektedir.Ülkemizde postları için fare yetiştiriciliği de yapılmakta ve yetiştirilen farelerin boyları ortalama 80 cm. olurken, kilolarıda 14 kg. civarına ulaşabilmektedir.

Sürekli araştırma aracı oldukları için evrim geçiren farelerin bir kısmı etçil olurken, bazı türleride otçul olabilmektedir.Evcil olarak yetiştirilen farelerin insanlara saldırmadığı gözlenmektedir.Bazı türlerinin ömrü 2-3 yıl arası olurken, bazı türleride 10 yıla kadar yaşamaktadır.Guinness rekorlar kitabına girmiş dünyanın en büyük faresi ise anavatanı Güney Amerika Kostarika olan 91 kiloluk ağırlığı ve 1.45 metrelik boyuyla Capybara türü faredir.

Görüntülenme :206340
25.09.2019 16:22:40

Fare Türleri

Bazı türleri dış görünüm olarak fareye benzeseler de kemirgen sınıfına ait değillerdir.Dünyada bilinen türleri ise ev (fındık) faresi, lağım faresi (sıçan), çatı faresi, çıplak kör fare, tarla faresi, sivri fareler, hamster (heybeli sıçan), orman faresi, pamuk faresi, kanguru faresi, dikenli fare, çekirge faresi (uluyan fare), koypu (su maymunu), fırça kuyruklu fare, bandikut fare, kapibara (Capybara), ve Yediuyuklayangiller (yediuyur) faresidir.

Fındık (Ev) Faresi

Ev Faresi

Ev Faresi olarak da bilinen Fındık Faresi (Muscardinus avellanarius), Gliridae familyasından en küçük memelilerden türlerinden biridir.Boyları ortama 7,6 cm. ile 10 cm. arasında değişmektedir.Hepçil olarak Fındık Fareleri eve girdikleri anda insanın yediği (Bitkisel ve Hayvansal) her besine ortak olabilmektedir.Evde bulunmasının tek avantajı küçük haşereleri avlayarak yemesi ve evde kendinden başka haşere barındırmamasıdır.Küçük frekanstaki sesleri rahatlıkla duyabilen Fındık (Ev) Fareleri, çok ta meraklıdırlar.Gördükleri herşeyi incelerler ve ayrıca kemirerek farkında olmadan eşyalara da zarar verirler.

Çatı Faresi

Çatı Faresi

Ülkemizde yaygın olarak bulunan türlerden olan Çatı Faresi (Rattus rattus) evlerin bodrumunda beton bloklar altında, çöp yığınları arasında ve çatılarında bulunduğu için bu fareler bu isim ile anılırlar.Siyah ya da kahverengi renkte, uzun kuyruklu, olup, boyları 40 cm.'yi bulabilmektedir. Bu kemirgen türünün ayakları çok güçlü olmakla birlikte sert tırnakları sayesinde bir yapının tepesine kolaylıkla tırmanabilmektedirler.Ortalama 1 yıl ömrü olan Çatı Faresi'nin yaşam alanında görülmesi, muhtemelen başka farelerin de olma ihtimalini güçlü kılar.

Lağım Faresi (Sıçan)

Lağım Faresi (Sıçan)

Hepçil olan Lağım Faresi (Rattus norvegicus) fare türlerinin içinde en dikkat edilmesi gereken çok tehlikeli bir hayvandır.Lağımlarda yuvalanan bu kemirgenler ağırlıkları 500 gram civarında olmalarına rağmen kaburgalarının arasındaki boşlukların daralması sayesinde özellikle tuvalet deliklerinden evlere girip, bulduklarını talan eden Lağım Faresi (Sıçan), insan ve hayvanlara saldırmaktan çekinmez.Özellikle bebeklerin el ayak parmaklarını kolaylıkla kemirebilen bu canlıların aç kaldıklarında kedi ve köpeklere bile saldırdıkları görülmektedir.Bunun dışında lağım sularıyla iç içe olan bu canlılar çeşitli hastalıklarıda kendileriyle beraber gittikleri yerlere taşımaktadırlar.Suyun altında 3-4 dakika kadar kalabilen Lağım Faresi (Sıçan) ile bireysel mücadele gerçekten çok zordur.

Tarla Faresi

Tarla Faresi

Adını yaşadığı yerden alan Tarla Faresi toprak altı galerilerinde yaşayan tıknaz vücutlu, başı oldukça büyükçe, burnu basık ve kulakları kısa, ortalama 16 -18 cm. boylarında bir kemirgen türüdür.Yaşadıkları ve beslendikleri alanda delikler açarak ekinin her aşamasında sıkıntı çıkarmalarıyla bilinirler.Deliklere dikkatle bakıldığında toprak çıkarma deliklerinde toprak birikintileri, dışkılama deliğinde fare dışkıları, beslenme deliğinde ise yiyecek kalıntıları vardır.Ekinlere verdikleri hasar bir yana, ekinlerle haşır neşir olmaları sebebiyle, bu ekinleri insanların tüketmesi sonucu taşıdıkları mikroplarıda insanlara kolayca geçirmesi verdiği zararı kat kat arttırmaktadır.Ekinlere verdikleri zararla bilinen Çekirge ve Danaburnu böceğini çokta aratmayan bu kemirgenler çiftçiler tarafından sevilmeyen canlılardır.

Çıplak Kör Fare

Çıplak kör fare

Kanser'e karşı dirençli nadir canlılardan olan Çıplak kör fare (Heterocephalus glaber), genellikle Doğu Afrika'nın kurak bölgelerinde yaşar.Gövdesi silindir şeklinde olup, diğer fare türlerinden farklı olarak gözleri derisinin altına çekili durumda olup ve kuyruğu da yoktur.Bu tür de Tarla Faresi gibi ekinleri sevmektedir ve yuvalarını toprak diplerine yaparlar.Neredeyse tamamen kor oldukları için gün ışığından hoşlanmayan Kör Fare genelde geceleri aktif yaşamaktadır.Koloni halinde yaşayan Kör Farelerin koloni yaşamı arılarla benzerlik göstermektedir.Ön dişlerini birbirinden bağımsız hareket ettirebilen bu canlı çok hızlı kemirebilme özelliğine sahiptir.Suya ihtiyaç duymayan bu canlılar ekinlerin ve lifli bitkilerin kökleriyle beslenmektedir.Bu da bulundukları ekin arazisinin verim oranını oldukça düşürebilmektedir.30 yıla yakın ömürleri, 18 dakika kadar nefeslerini tutabilmeleri, acı ve ağrıya olan duyarsızlıklarının yanı sıra genlerinde bulunan p16 ile kansere geçit vermemeleri nedeniyle bilim açısından önemli bir canlı olduğu farkedilmiştir.

Koypu (Su Maymunu)

Koypu (Su Maymunu)

Ülkemizde Ağrı ve Iğdır illerinde görülen Su Maymunu, diğer adıyla Koypu (Myocastor coypus) kemirgenler ailesinden olup kökeni Güney Amerika'dır.Sulak bölgelerde yaşayan Koypu otçul olup sazlıklardaki bitkilerle beslenmektedir.Ortalama 80 cm. uzunluğunda , 5 kg. ağırlığında olabilen bu dev fareler Avrupa ülkelerinde postu için yetiştirilmektedir.Vejeteryan beslenme yapısıyla insanlara ve hayvanlara karşı zararsız olduğu bilinen Su Maymunu (Koypu) kendi ağırlığının dörtte biri(4/1) kadar besin tüketebilmektedir.Yeni bir tür olarak ülkemizde de görülmeye başlanan Koypu (Su Maymunu), halk arasında "esrarengiz fare" olarak bilinmekte ve bilim alanında hala araştırılan hayvanlar arasında yerini korumaktadır.

Çekirge Faresi (Uluyan Fare)

Çekirge Faresi (Uluyan Fare)

Amerika ve Meksika topraklarında yaşayan Çekirge Faresi (Onychomys) zehire karşı bağışıklığı ve kurt gibi uluması sayesinde bilim insanlarının ilgi odağı haline gelmiş kemirgenlerdendir.Oldukça zeki olan Çekirge Faresi adından da anlaşılacağı üzere çekirge, böcekler ve diğer eklembacaklılarla beslenmektedir.Ortalama 22-30 gram ağırlığında, 9-10 cm. uzunluğunda olan bu cesur kemirgen Kuzey Amerika'da yaşayan tek etçil kemirgen ünvanını hala korumaktadır.Sonoran Çölü'nde geceleri avlanan Çekirge Faresi (Uluyan Fare), zehirleriyle ün salmış tarantula, akrep, çiyan gibi ölümcül hayvanları zekice atakları sayesinde kolayca öldürüp yiyebilmektedir.Uluyan Fare'nin bu davranışı (Uluması) ise hala bilim adamları tarafından çözülebilmiş değildir.

Kanguru Faresi

Kanguru Faresi (Microdipodops)

Kanguru Faresi (Microdipodops), adını uzun ön ve arka bacakları sayesinde yüksek sıçrama ve kanguru gibi iki ayak üzerinde yürüme yeteneği ile almıştır.Heteromyidae familyasından olup, Soluk Kanguru Faresi (Microdipodops pallidus) ve Koyu Kanguru Faresi (Microdipodops megacephalus) olmak üzere iki farklı türü bulunmaktadır.İnsanlardan uzak bir yaşam süren Kanguru Faresi'nin boyları 7.5 cm, ağırlıkları ise 12-13 gram civarında olmaktadır.Kanguru Faresi'nin soluk renkli olanı tohum ve biktilerle beslenirken, koyu cinsi olanı böcek ve atıklarla da beslenmektedir.Çöllerde yaşayan bu kemirgenler suya ihtiyaç duymazlar ve muazzam stokçulardır.Öyle ki; yiyecek bulduklarında ve yer altına (1-2,5 metre) depoladıklarında bu miktar 50 kilogramı bulabilmektedir.

Bandikut Faresi

Bandikut Faresi (Bandicota indica)

Bandikut faresi (Bandicota indica), Uzak Doğu'da Bangladeş, Çin, Hindistan, Endonezya, Laos, Malezya, Myanmar, Nepal, Sri Lanka, Tayvan, Tayland ve Vietnam'da yaşayan, Rodentia (kemiriciler) takımının Muridae familyasından iri, koyu renkli, kazıcı iki kemirgen türünün ortak adıdır.Soyu sürekli artan Bandikut faresi'nin ağırlığı 500 gr. - 1,4 kg. arası değişirken, uzunluğu (kuyruğu hariç) 30 cm'ye kadar çıkabilmektedir.Kısa kuyruklu bandikut faresi (Nesokia indica) Asya’nın güney batısında yaşar.Her iki türün de geniş sağlam pençe ve dişlere sahip olduklarından ekinler, kümes hayvanları ve tohumlara zarar verdiği bilinmektedir.Bandikut fareleri halk arasında (çıkarttıkları sesler domuz homurtusuna benzediğinden dolayı) Domuz Fareler olarak ta bilinmektedirler.

Sivri Fareler

Sivri Cüce Fareler

Sivri Fareler halk arasında bilinen adıyla Cüce Fareler (Soricidae), fareye benzese de kemirgen olmadıkları için bilimsel olarak farelerden ayrı bir takımda yer alırlar.Sivri Farelerin bilinen 11 türü vardır.Bunlar; Avrasya sivri faresi (Sorex minutus), Yaygın sivri fare (Sorex raddei), Orman sivri faresi (Sorex araneus), Kafkas sivri faresi (Sorex caucasicus), Bataklık sivri faresi (Neomys anomalus), Cüce sivri fare (Suncus etruscus), Bataklık faresi (Neomys teres), Bahçe sivri faresi (Crocidura suaveolens), Su sivri faresi (Neomys fodiens), Kır sivri faresi (Crocidura leucodon)'dir.Hepsinin ortak özellikleri böcekcil ve otcul olmalarının yanı sıra burunlarının kirpi burnu gibi uzun sivri olmasıdır.Ayrıca kemirgenlerin 4 tırnaklı parmaklarına karşın sivri fareler 5 tırnaklı ayak parmaklarına sahiptirler.

Orman Faresi

Orman Faresi

Orman Faresi, Rodentia (kemiriciler) takımının Muridae familyasının Apodemus cinsini oluşturan yedi fare türünün ortak adıdır.Avrasya kıtasını mesken edinmiş Orman Faresi'nin Türkiye'de yaşayan en yaygın olan türü Apodemus sylvaticus türüdür.Orman, çayır ve tarım alanları gibi yeşillik alanlarda yaşamlarını sürdüren Orman Faresi'nin ortalama uzunluğu (kuyruğu hariç) 6-12 cm. arasında değişkenlik göstermektedir.Orman Faresi'nin çölde ve dağda yaşayan türleri su ihtiyacını kök yumrulardan ve kaktüslerden elde ederler.Başta tohumlar olmak üzere tomurcuk ve kök gibi çeşitli bitkisel besinleri, solucan, böcek ve salyangoz gibi omurgasızları yer, tohumları yeraltındaki yuvalarında biriktirirler.Boynunun altındaki sarı benekle tanınan (Apodemus flavicollis), başının tepesinden kuyruk sokumuna uzanan kara bir çizgiyle ayırt edilen (Apodemus agrarius), küçük bir kemeyi andıran boz renkli (Apodemus mystacinus), ülkemizde görülen diğer türleridir.

Pamuk Faresi

Pamuk Faresi (Sigmodon hispidus)

Pamuk Faresi (Sigmodon hispidus), genellikle 3 farklı renge (boz, sarımtırak ve siyah) sahip, pamuğa düşkün kemirgenlerdir.Kuyruğu ve kulağı bedenine oranla kısa olup, kulağı geniş, kuyruğu ise kalındır.Ağırlıkları 150-160 gram olmakla birlikte, ergin bir Pamuk Faresi 17 cm. uzunluğa erişebilmektedir.Hepçil olan Pamuk Faresi böcekler, hayvan yumurtaları ve küçük kabuklu hayvanlar ile pamuksu kozaların tohumlarını ve taze bitki sürgülerini, taze çimleri ve bitki köklerini yiyerek beslenir.Özellikle pamuk tarlalarında pamuğa dair ne varsa, hem zarar verip hemde yuvasına stoklayan bu kemirgen, pamuğa düşkünlüğü ile halk arasında bu isimle ünvanlandırılmıştır.

Hamster (Heybeli Sıçan)

Heybeli Sıçan

Hamster (Mesocricetus auratus), cricetidae familyasına ait bir kemirden türüdür.Anavatanı Suriye olduğu düşünülen bu sevimli hayvanın Almanya kökenli olduğuda rivayetler arasındadır.Hamster (Heybeli Sıçan) evcilliği ile bilinir ve kuyrukları kütük şeklindedir.Cüce rus(Gonzales), Roborovski ve Suriye türleri bilinen Hamster türleridir.Farelerden farklı olarak keseleri bulunur ve yiyeceklerini keselerinde saklayıp, sincaplar gibi yuvalarında depolarlar.Soğuk iklime dayanıksız olan bu canlılar sıcak ortamlarda yaşamayı severler ve beslenme kültürleri meyve ve sebzelerdir.Araştırmalara göre kediler gibi dillerindeki antiseptik madde ile kendilerini sürekli temizledikleri ve herhangi bir hastalık taşımadıkları gözlemlenmiştir.

Dikenli Fare

Dikenli Fare (Acomys cilicicus)

Adını sırtındaki dikenli tüylerinden alan Dikenli Fare (Acomys cilicicus) nesli tükenmekte olan bir kemirgen türüdür.Kuyrukları sivri uçlu olup, ağırlıkları 50 gram, uzunlukları ise (kuyruk hariç 8 cm.) 11 cm. civarındadır.Beslenme alışkanlıkları diğer fare türleri ile aynı olan Dikenli Fareler genellikle çöllerde yaşamakta ve son zamanlar da da ülkemizde Mersin'de de yaşadığı görülmüştür.Dikenli Fare'nin araştırmalar sonucu DNA, kromozom ve bazı morfolojik özellikleriyle diğer türlerinden farklı olduğu tespit edilmiştir.Bu farelerin hasar görmüş derilerini, ter bezlerini ve kıkırdaklarını kısa bir süre içerisinde yeniden onarabilmeleri, bilim adamlarının dikkatini çekmiş olup, üzerinde araştırmalar yapılması için koruma altına alınmasın sağlamıştır.Dikenli fare halk arasında "Anadolu Dikenli Faresi" veya "Silifke Faresi" olarak ta bilinmektedir.

Yediuyuklayangiller

Ağaç Yediuyuru

Yediuyuklayangiller (Gliridae), ülkemizde bir çok türü bulunan, nesli tükenmekte olan küçük fare türlerini içeren bir kemiriciler familyasıdır.Familya, farklı taksonomistlerce Myoxidae ya da Muscardinidae olarak da isimlendirilir.Yediuyuklayangiller halk arasında Ağaç Yediuyuru veya Yediuyur Faresi olarak ta bilinir.Kürkü değerli olan Yediuyuklayangiller cüsse olarak en iri fındık faresidir.Avrupa yediuyuklayanı, yediuyuklayanların en irisidir, kuyruğu ile birlikte boyu 30 cm'yi, ağırlığı 150-200 gramı bulabilmektedir.Ülkemizde ise Glis glis, Dryomys laniger ve Dryomys nitedula yaygın görülen türleridir.Yediuyuklayangiller , yiyecek, kürk ve ilaç olarak kullanmak üzere 13. yüzyıldan beri avlanmakta ya da yetiştirilmektedir.Yediuyuklayangiller sincabı andırır ve yer altında değil sadece ağaç ve kaya oyuklarında yaşayan zararsız bir canlıdır.Genelde ağaçlarda yaşayan Yediuyuklayangiller, 7 ay kış uykusunda kaldıklarından dolayı bu ismi almışlardır.

Kapibara (Capybara)

Capybara (Kapibara)

Kapibara (Hydrochoerus hydrochaeris) Güney Amerika'da yaşayan, dünyadaki kemirgenlerin en iri türüdür.Hem suda hemde karada yaşayabilen kapibara otçul canlıdır.Bu dev fare eti ve kürkü için yetiştirilmektedir.Boyları 100-145 cm, ağırlıkları ise 70 kilograma ulaşabilmektedir.Ortalama 8-10 yıl arası yaşam süreleri olan bu kemirgenler deniz bitkileri, meyve ve ağaç kabukları ile beslenirler ve çift halinde yaşarlar.Karada neredeyse bir at kadar süratli koşabilen kapibaralar, jaguar ve anakonda gibi yırtıcılardan kaçmak için genelde suya dalmayı tercih ederler.Beş dakikaya kadar su altında kalabilen kapibaralar, sadece burunları dışarıda bırakarak su içinde uyuyabilirler.Kayıtlara geçmiş en iri kapibara 91 kilogram ağırlığa ulaşmıştır.

FOTO GALERİ

  • Ev Faresi
  • Çatı Faresi
  • Uuyan Fare
  • Dikenli Fare
  • Koypu (Su Maymunu)
  • Hamster (Heybeli Sıçan)
  • Kanguru Faresi
  • Kanguru Faresi-2
  • Kapibara (Hydrochoerus hydrochaeris)
  • Çıplak Kör Fare
  • Lağım Faresi
  • Orman Faresi
  • Sivri Fareler
  • Pamuk Faresi
  • Bandikut faresi (Bandicota indica)
  • Tarla Faresi
  • Yediuyuklayangiller
  • Fare
  • Beyaz Fare
  • Fareler

YORUMLAR

    Bu makaleye henüz yorum ve derecelendirme yapılmadı..

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız.
  • Derecelendir
  • Çok Kötü
  • Kötü
  • İyi
  • Çok İyi
  • Mükemmel

DÖKÜMAN

    Bu makaleye henüz dosya veya döküman yüklenmedi..

VIDEO

Bu makaleye henüz video yüklenmedi..